Siapa Kata Kucing Tiada Perasaan?

11 ulasan

Fara, penulis blog Of Cats and Kucing telah mengungkapkan kisah pengalaman berhadapan dengan ibu kucing yang berakhir dengan penamat yang menyentuh perasaan.

Baca kirimannya, Instinct of a Mother. Banyak perkara yang boleh dipelajari melaluinya.

Jika anda tidak berkongsi rencana ini
seekor kucing tidak akan dapat tidur nyenyak :(

© AlamKucing.com
Sila hormati dasar Hakcipta dan Penerbitan Semula kandungan laman ini.

Lazada Pets

11 ulasan:

  1. hye felis
    nak tanya lah,
    kucing kita ada 2 ekor dua-dua jantan
    sblm hidup aman berdua x pernah gaduh
    gurau-gurau tu biase lah kan
    tapi start semalam diorang gaduh dahsyat sgt sampai bulu semua tercabut,ada luka-luka lg
    igtkan semalam dah settle pagi ni gaduh lagi
    memang x boleh berjumpa dah
    ramai org cakap diorang gaduh sbb rebut kawasan
    so mcm mana nak buat?

    BalasPadam
  2. kemungkinan perebutan kawasan tu ada, terutamanya jika kedua2nya tidak dineuter,atau kawasan rumah terlalu kecil.

    kucing memerlukan kawasan untuk dirinya, sama seperti manusia yang mahukan ruang privasi. luas atau kecil kawasan itu adalah perkara yang sukar diukur.

    biasanya, kita hanya biarkan shj mereka bergaduh. nampak macam kejam tapi salah seekor akan 'menang' dan sempadan kawasan akan terbina, setelah itu mereka berdua akan memahami dimana ranking mereka.

    atau dalam ayat lain, kita perlu biar sahaja supaya mereka menyelesaikan konflik "Siapa Boss di sini".

    pantau shj supaya tiada kecederaan serius. cedera serius adalah jarang berlaku jika ianya melibatkan penetapan sempadan kawasan. cedera ringan tu memamg perkara biasa.

    kita boleh 'tolong' mereka dengan cara menambah 'vertical space' seperti membeli cat tree, atau perabot yang mereka boleh melompat dan berehat di atasnya. ini akan menambahkan keluasan kawasan.

    pergaduhan disebabkan berebut kawasan di kalangan kucing serumah boleh berlangsung antara 3-4 hari hingga 2 bulan.

    kalau tak tahan, cara sementara untuk leraikan pergaduhan adalah..menyembur air.hehehe

    BalasPadam
  3. hahaha,kucing kita yang seekor nih dah hilang kuku dah bergaduh...
    yang besar ni macam defensif sangat,yang kecik ni kadang-kadang nak gurau-gurau je...
    ish ish

    BalasPadam
  4. hye feliscatus..
    sy sgt suke kucing..blog kamu byk inf0masi tentang kucing..sonok bace blog kamu...thanks ye =)

    BalasPadam
  5. to Feliscatus,
    terime kasih sbb link kan blog entry saye kt sini:) Alhamdulillah, dgn link ni, sy dpt share kisah Maggi dgn ramai penggemar kucing yg lain..tqvm!

    BalasPadam
  6. hi... just singgah tgk blog ni best la. nak tya jugak ni i ader dua ekor kucing jantan, tgh berfikir perlu ke mandulkan mereka sbb dah start pancut merata. betul ker kalau itu tandanya menanda kawasan? sbb knper kalau i lepas mandi salah seekor kucing ni suka pancut kat kaki i. busuk la kencing dia adakah i di kira kawasan. masih keliru. ada kwn2 bg tau mandulkan jer tapi kesian la x sampi hati. klu mandulkan boleh menyelesaikan isu kencing merata ni ker????? tlg bantu i....

    BalasPadam
  7. pancut merata..bergantung juga lah, menanda kawasan itu salah satunya.

    Lagi tentang memandulkan kucing (spay/neuter).

    tentang diorang kencing pada kaki awk tu...sy cuma boleh tolong gelak shj hehehe gurau je tapi mmg kelaka jugak hehe. sy tak pasti la kenapa, maybe diorang tak suka bau sabun pada kaki awk agaknya. tapi adalah sgt jarang sekali sy berjumpa kucing yg kencing pada bhg tubuh tuannya...huhu

    BalasPadam
  8. hye felis...kite ade kemusykilan la..
    1. mcm mane nak gemukan my persian cat... kurus laa..
    2. kenape bulu kucing kiter kuat gugur??? faktor pemakanan ke?? ade suggestion tak nak selesaikan maslah nie...
    3. berapa kerap kiter boleh mandikan kucing???
    ape2 hal tq sesangat... i syg kucing i tapi kekangan mase selalu tak dpt spend free time dgn diakucing
    p/s mummy sayang tommy, mimi, chiko, oren, brownies, n goldisc

    BalasPadam
  9. hye felis....
    nak tanye arr,
    kite der bela sekor anak kucing ney..name nyer comey..
    kiter der bagi dier makan makanan kucing,tpi kenape comey ney asek berak cair jer eakh?xpaham lah......
    kadang2 bagi ikan yng di rebus pun same jugak,asek berak cair jerk....
    kate tokey kedai binatang tuh mungkin lalat hurung ikan rebus tuh,tuh yng asek berak cair,
    tpi dah tuko makanan kucing pun same jugak..huhuhu..pening lah...
    air pun kite cume bagi air masak jerk...
    lagi 1,macam ner nak mandi kan anak kucing ney eakh?susah ler...asek nak lari jerk..huhuhu..

    BalasPadam
  10. Nak tanya berapa lama tempoh kucing akan bunting selepas melahirkan anak @ berapa lama kucing akan mengandung semula selepas beranak.

    BalasPadam
  11. hai felis
    nk mntak buah fikiran sikit..
    saya ada anak kucing yang dah berusia sebulan lebih..sebelum ni sihat je.sampailah 2,3 hari ni saya tgok yang sekor ni mcm dah xnak main.monyok je.berat badan dah susut..hilang selera makan..berak cair,muntah2..kenapa yea?kalau feliz tau tolonglah saya..saya dah xtau na wat apa ag.thx.

    BalasPadam