Hukum Memandulkan Kucing Dalam Islam

34 ulasan
Tukul mahkamah

Islam adalah agama yang sempurna dan tidak ada suatu pun dalam kehidupan ini yang tidak disentuh oleh Islam. Begitu juga dengan hal memandulkan/kembiri/kasi kucing peliharaan. Fatwa dan hukum yang berkaitan telah lama ditetapkan oleh ulama seluruh dunia.

Saya bukan pakar dalam penentuan hukum agama, tetapi saya hanya mengguna pakai apa yang telah ditentukan oleh mereka.

Sudah tentu mereka telah merujuk kepada nas-nas yang jelas sebelum membuat keputusan mengenainya. Saya harap catatan ini akan dapat memberikan penjelasan bagi mereka yang masih ragu-ragu mengenainya.

Khilaf di kalangan Ulama

Pertamanya, terdapat khilaf atau perbezaan pendapat di kalangan ulama dalam hal binatang peliharaan. Jika ianya binatang ternakan, kebanyakan ulama berpendapat ianya adalah harus untuk mengkasikannya bertujuan untuk melembutkan dagingnya.

Bagi binatang peliharaan, ada yang menegah (atas sebab-sebab tertentu), namun ada juga yang membenarkannya, iaitu dari pendapat Imam Hanafi (juga atas sebab-sebab tertentu).

Maka kita boleh bertaklid kepada pendapat yang membenarkan perbuatan mengembiri kucing peliharaan, atas sebab menjaga hubungan baik dengan jiran serta kesihatan kucing, dengan syarat pembedahan itu tidak akan membahayakan nyawa kucing itu sendiri.

Pernyataan di atas adalah kesimpulan yang boleh diperoleh di IslamOnline.com, pada pautan itu juga anda boleh melihat perbezaan pendapat di kalangan ulama dalam pelbagai mazhab.

Therefore, we say that if there is some benefit in neutering the cat and if that will not cause its death, then it is permissible.

Fatwa Jakim Mengenai Mengembirikan Binatang Peliharaan

Jakim telah pun mengeluarkan satu ketetapan pada tahun 2002, yang menyebut :

Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.

All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community.

After studying the messages of the aforementioned mazhab's and the medical viewpoint, JAKIM has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".

Tapi Masih Ada Yang Kata Haram?

Memanglah, kan telah diterangkan tadi bahawa ada pendapat yang mengharuskannya, dan ada juga yang mengharamkannya.

Jika ada terdengar ustaz yang berkata ianya adalah haram, maka fahamlah bahawa dia bertaklid kepada pendapat yang mengatakan ianya adalah haram.

Tetapi haram di sini bukanlah mutlak untuk semua orang, kerana terdapat khilaf di kalangan ulama. Ia bukanlah ijma' ulama atau sepakat di kalangan ulama.

Jika anda berpegang kepada pendapat yang mengatakan ianya haram, tidak mengapa. Tetapi anda tetap perlu menjaga hak jiran anda.

Jangan pula jika jiran anda bertanya kenapa tidak dimandulkan kucing jantan itu (kerana kucing anda kencing pada pasu bunganya), anda hanya pandai menjawab, "HARAM!".

Jika diminta oleh jiran, anda perlu membasuh kesan kencing itu sehingga hilang, kerana itu adalah haknya.

Dan percayalah, kucing jantan yang tidak dimandulkan, pasti akan memancut untuk menanda kawasannya.

Cumanya, dalam suasana di Malaysia ini anda lihatlah sendiri keupayaan kita untuk menjaga kucing masing-masing. Besar sangatkah rumah di Malaysia ini?

Kucing memerlukan sekurang-kurangnya 3 blok rumah sebagai sempadan minimum untuk kawasannya. Mana nak cari? Melainkan kawasan rumah anda sememangnya sangat luas dan sahih perlakuan kucing anda tidak akan mengganggu jiran.

Saya harap anda telah jelas dengan masalah ini. Di sana-sini masih ada lagi yang ragu-ragu untuk memandulkan kucing mereka.

Melainkan anda tinggal di kampung di mana rumah jiran terdekat berjarak 100 meter, dengan halaman yang luas, dan tidak ada kucing terbiar di situ, maka munasabahlah untuk anda ragu-ragu.

Tetapi jika anda tinggal di rumah teres, seperti kebanyakan kita, apatah lagi di pangsapuri, sudah cukup jelas bahawa hukumnya telah menjadi harus.

Anda tidak tinggal seorang diri di perumahan itu. Selang beberapa langkah sahaja sudah bertemu dengan rumah jiran. Beberapa tapak sahaja sudah ada kucing mengiau meminta makanan.

Sepertimana saya pernah sebut sebelum ini, masalah kejiranan bukan perkara yang boleh dibuat main-main.

Kesimpulan

Hukum mengembirikan binatang peliharaan ialah samada haram atau harus. Ia menjadi harus apabila cukup syaratnya.

Harus, bukan untuk memuaskan hati anda, tetapi untuk menjaga hubungan baik dengan jiran, kesihatan kucing serta manfaat lain, selagi mana pembedahan itu tidak membahayakan nyawa kucing itu.

Sekarang ini sudah banyak klinik kerajaan meletakkan notis fatwa Jakim mengenai pengembirian.

Jika pada peringkat ini pun masih was-was, anda boleh berhubung sendiri dengan Jakim atau majlis fatwa di negara masing-masing.

Adilkah Jika Mandulkan (Neuter/Spay) Kucing?

12 ulasan
Neraca di tepi pantai

Saya tidak mahu kembiri/kasi/mandulkan kucing kerana:

  • Tidak adil kalau kita mandulkan kucing.
  • Zalim/kejam kalau kita mandulkan kucing.
  • Kita telah rampas haknya untuk membiak.
  • Kucing tidak akan gembira kalau tak dapat lakukan hubungan seks.
  • Berdosa jika kita melakukannya.

Episod 1

Pernyataan di atas adalah antara beberapa alasan kenapa kita tidak mahu memandulkan kucing. Semasa anda membaca catatan ini, terdapat beratus ribu atau mungkin juga jutaan anak kucing terbiar yang dibuang di pasar, kedai makan dan kawasan kediaman lain.

Mereka terdedah dengan berbagai penyakit seperti kurap, kudis, FLV dan sebagainya. Mereka mengiau pada orang yang lalu-lalang, meminta makanan. Mereka berebut sesama sendiri apabila ada orang mencampakkan lebihan makanan pada tanah.

Kita dapat melihat sebahagian besar kucing di situ berada dalam keadaan yang menyedihkan. Sebelah mata luka dan hampir buta, luka pada badan kerana bergaduh atau ditendang oleh manusia, kaki yang terhencot-hencot kerana dipijak, mulut yang melelehkan air liur kerana menghidap penyakit gusi dan berbagai lagi keadaan.

Kucing-kucing ini berada dalam keadaan sengsara, dan anak kucing yang baru dilahirkan pada saat ini juga akan mengalami nasib yang sama.

Katakanlah kita mempunyai seekor kucing betina. Dia mampu mengalami kitar galak setiap 2 minggu, dan pada masa ini dia akan mencari pasangannya walaupun dikurung di dalam rumah.

Jika tidak dimandulkan, kucing betina boleh beranak sehingga 3-5 kali setahun, dan akan melahirkan 4-5 ekor anak setiap kalinya.

Kita akan mempunyai sekurang-kurangnya 24 ekor kucing baru di rumah dalam masa 2 tahun.

Mampukah kita menjaganya? Setiap kucing yang ada masih perlu diberi makan, rawatan kesihatan, penjagaan najisnya dan kebersihan diri.

Setiap ekor kucing itu juga akan berak dan kencing setiap hari, bagaimana jika dia melepaskannya di rumah jiran anda?

Kucing jantan mesti, akan dan wajib memancutkan kencingnya untuk menanda kawasan , bagaimana pula jika dia menanda kawasan itu pada tayar kereta jiran, pasu bunga jiran dan kasut yang baru dibelinya?

Akhirnya samada jiran kita marah, atau kita sendiri sudah tidak mampu menjaganya maka kucing itu akan di bawa ke pasar (yang sudah ada beratus ekor kucing terbiar) dan dibuang di situ, supaya beban masalah itu berpindah ke bahu peniaga dan pelanggan di sana.

Atau membuangnya pula di kawasan taman perumahan lain. Ini semua adalah sama seperti anda membuang masalah anda ke pintu rumah orang lain.

Masalah ini tidak terhenti begitu sahaja. Kucing yang kita buang di pasar/kedai makan/kawasan perumahan lain itu tetap akan membiak sepertimana ia membiak di rumah kita. Dan masalah ini akan kembali ke tajuk episod 1 di atas.

Bezanya adalah, kini kita telah senaraikan diri kita sebagai penyumbang masalah.

Sekarang tanya pula diri sendiri, siapakah yang zalim/tidak adil/kejam/berdosa di sini?

Lihatlah dari sudut yang lebih luas. Masalah kejiranan bukan perkara yang boleh dibuat main-main.

Bagaimana Menyikat Bulu Kucing

4 ulasan
Kucing disikat bulunya

Adalah baik jika kita memperkenalkan sesi menyikat ini kepada anak kucing terutamanya yang baru di bawa pulang atau dibela. Mulakan dengan memberikan sikat itu kepadanya, biarkan dia menghidunya dahulu.

Kalau digigitnya sikat itu (biasanya anak kucing), biarkan sahaja supaya dia membiasakan dirinya dengan peralatan menyikat itu.

Secara perlahan-lahan, sikatkan kucing anda di sekitar leher dan belakang badan. Jika dia mendengus atau mencakar, cuba tenangkannya dengan bercakap dengan nada lembut. Jika perlu, mungkin anda memerlukan tali kekang untuk mendiamkannya semasa menyikat.

Melembabkan sikat dengan air (atau dilakukan selepas mandi) akan memudahkan kerja menyikat. Mulakan dari bahagian kepala menuju ke ekor (guna sikat halus-rapat), kemudian balikkan kucing untuk bahagian perut dan lipatan kaki.

Ulang pula dengan berus pelicik (berus dawai besi, mata pendek) untuk membuang bulu yang sudah mati.

Untuk permulaan, tetapkan sesi menyikat ini dalam masa yang singkat tetapi berulang-ulang. Misalnya 2 atau 3 kali menyikat sehari dengan 1 minit setiap sesi dengan menggunakan sikat yang lembut.

Ini semua bergantung kepada tahap toleransi kucing masing-masing. Kebiasaannya, walaupun kucing itu tidak mahu disikat, dengan latihan begini dia akan mula menikmatinya.

Anak kucing yang dilatih kebiasaannya akan lebih bertolak-ansur berbanding kucing dewasa. Lagipun adalah lebih senang mengendalikan 1/2 kg anak kucing berbanding 2 kg kucing dewasa.

Percayalah, adalah sangat berbaloi jika anda melatihnya ketika usia masih muda.

Jika anda menghadapi keadaan yang sukar untuk menyikat, mungkin anda perlukan bantuan orang lain untuk memegangnya.

Dengan memberikan upah makanan kepada kucing anda juga dapat membantu memujuknya, dan menggalakkannya supaya duduk diam semasa menyikat.

Sesetengah kucing juga suka disikat semasa makan. Makan dapat mengalihkan tumpuannya dan memberikan anda peluang untuk menyikat beberapa kali.

Tapi ada juga kucing yang tidak suka diganggu semasa mereka makan, maka kita perlulah menghormati kehendaknya.

Sikat Kutu

Bagi saya, peralatan yang sangat penting adalah sikat kutu, ianya mempunyai gigi yang rapat dan halus. Kebanyakannya mempunyai pemegang yang mudah dikendalikan, dan mempunyai gigi besi.

Kucing berbulu pendek dapat disikat dari kepala hingga ke ekornya dengan menggunakan sikat ini, tapi ia adalah terlalu halus jika kucing anda berbulu panjang.

Fungsi sikat kutu ini yang saya lihat adalah dua, iaitu untuk memeriksa kehadiran kutu dan untuk memeriksa keruping (penyakit kulit), kulit bersisik serta bulu gugur. Cuba sikat kucing anda menggunakan sikat ini, dan anda mungkin terkejut melihat begitu banyak bulu gugur yang terperangkap.

Ia juga boleh membuang bulu yang berselirat, begitu juga dengan kutu dan daki-dakinya.

Tetapi berhati-hati ya, kerana sikat kutu ini juga boleh memutuskan bulu jika tidak dikendalikan dengan baik. Ia juga menyakitkan jika diguna pada kucing berbulu panjang, atau kucing yang mengalami bulu simpul, dan jika gigi sikat itu bengkok, ia amat mudah melukakan kucing.

Bagaimana dengan kucing bulu panjang?

Bagi kucing berbulu panjang, sikat bergigi besi, sederhana padat atau kasar. Ada juga yang menggunakan berus yang mempunyai rerambut di hujungnya, tetapi sikat ini hanya dapat memberus bahagian atas bulu kucing dan membiarkan bulu yang berselirat di bawah.

Sikat besi yang lebih kasar juga diperlukan jika kucing anda mempunyai lapisan yang lebih panjang, terutamanya jika terdapat banyak bulu gugur yang terperangkap.

Satu cara untuk menenangkan kucing semasa menyikat adalah dengan memilih satu kawasan badannya untuk disikat, dan hanya sikat satu kawasan sahaja untuk sehari, atau beberapa hari.

Perlu juga diingat bahawa kucing yang cukup bertolak-ansur dengan sesi menyikat juga ada hadnya, dan anda perlulah berhenti dan menyambungnya semula pada keesokan hari pula.

Keperluan dan Peralatan Menyikat Bulu Kucing

3 ulasan
Kucing disikat bulunya

Sikat dan berus kucing hadir dalam pelbagai saiz, bentuk dan warna. Peralatan yang anda gunakan bergantung kepada panjang bulu kucing anda dan tahap tolak-ansurnya.

Kebanyakan kucing suka disikat, tapi ada juga yang menjelma kepada harimau jadian apabila melihat anda memegang sikat.

Kebaikan Menyikat Bulu Kucing

Kebanyakan kucing akan mendapat manfaat apabila disikat sekurang-kurangnya sekali seminggu. Bulu gugur yang anda buangkan semasa menyikat itu dapat mengurangkan cebisan bulu yang biasanya terdapat di seluruh bahagian rumah.

Jika anda membela kucing, pastinya anda tahu betapa lecehnya untuk membersihkan bulu-bulu kucing yang bertaburan di merata tempat.

Jika anda menyikat, sekurang-kurangnya ini dapat mengurangkan jumlah bulu itu, kerana ianya hanya terkumpul setempat, iaitu pada sikat anda dan bukannya di sofa atau baju anda.

Menyikat juga dapat mengurangkan bebola rambut, yang biasanya akan dimuntahkan oleh kucing. Selain itu, menyikat mengurangkan pembentukan bulu simpul, iaitu bulu berselirat pada lapisan bawah.

Bulu bersimpul ini akan menyakitkan kucing kerana kulitnya ditarik oleh simpulan itu, dan akan memerangkap kotoran serta lembapan yang membawa kepada penyakit kulit pula.

Untuk kes yang teruk, kita mungkin perlu mencukur keseluruhan bulu kucing yang biasanya dilakukan oleh pendandan di klinik.

Peralatan Menyikat

Mari kita lihat pula peralatan yang biasa digunakan untuk menyikat. Tidaklah wajib mempunyai kesemuanya, tapi setiap satunya mempunyai fungsi berbeza dan manfaat yang banyak jika kita menggunakannya.

1. Sikat

Sikat besi bulu kucing

Sikat bergigi besi/dawai boleh digunakan sepanjang hayat kucing kita. Pastikan giginya licin, halus dan tumpul pada hujungnya untuk mengelak dari mencederakan kulit kucing.

Sisir yang halus digunakan untuk membuang kotoran dan juga kutu manakala yang jarang/kasar pula bagus digunakan untuk menyikat bulu panjang.

Ia juga boleh digunakan pada bulu sekitar kepala dan lain-lain tempat sensitif pada badan kucing. Sikat yang mempunyai dua kombinasi sederhana jarang dan halus adalah memadai untuk tujuan ini.

2. Berus

Berus bulu kucing

Berus yang mempunyai bulu kasar semulajadi adalah terbaik tetapi jenis nilon pun boleh. Cuma biasanya jenis nilon ini menghasilkan lebih banyak elektrostatik dan tidak berapa bagus untuk membuang bulu yang rosak atau patah.

Sejenis lagi berus iaitu berus pelicik juga bagus untuk sesi menyikat. Berus ini biasanya berbentuk segiempat pada bahagian muka dan mempunyai dawai pendek dan keras.

Ia sangat sesuai untuk kucing berbulu pendek dan berus ini bertindak seakan gerigi pada lidah kucing untuk membuang bulu yang sudah mati.

Terdapat juga berus pelicik yang mempunyai saiz ultra-pendek, atau berus yang dibuat daripada getah, khusus untuk kucing yang cenderung untuk kehilangan terlalu banyak bulu jika disikat terlalu kerap.

3. Sikat kutu

Sikat kutu kucing

Sikat kutu adalah peralatan yang sepatutnya ada bagi setiap pemelihara kucing. Selain dari memerangkap kutu, ia juga boleh membuang kotoran, daki serta bulu yang gugur.

Disebabkan giginya yang sangat halus, ia perlu digunakan dengan berhati-hati supaya tidak melukakan kulit pula.